CARTA OBERTA AL VICEPRESIDENT DEL CONSORCI DE LA MINA













Amic Gregorio;

T’escric aquesta carta a nivell personal, no en nom de ningú, perquè ja fa molts anys que tu i jo ens coneixem. Jo sempre t’he apreciat, però ara t’he de dir que em tens desorientat. I quan estic desorientat, el primer que miro d’una persona és on té els peus. Jo fa 38 anys que vaig posar el peus a La Mina i encara els tinc aquí. I amb tots aquests anys he  anat veient cóm molta gent ha anat canviant de discurs i d’actuació, a mida que canviava el lloc on posava els peus.
Aquest dimecres passat, dia 8 de maig, recordaràs que vam tenir una petita reunió per parlar del malestar, bastant generalitzat per cert, de la gent del nostre barri conta l’empresa municipal Pla de Besòs. Gairebé al final va sortir el tema del bloc de Venus. No podia ser d’una altra manera ja que és un dels temes més penosos i dramàtics del Pla de Transformació del barri de La Mina que porta el Consorci.
Fins ara sempre se’ns havia dit que aquest projecte no es podrà dur a terme “per culpa de la crisis que ens ha caigut a sobre”.  Però per a sorpresa de tots, tu ens vas aportar un nou i radical argument que ho justifica tot: “El del pecat original”.  El fet d’acordar entre polítics, tècnics i veïns  l’enderrocament del bloc de Venus com un element fonamental del Pla Integral de Transformació de La Mina, va ser un error, més encara, és com  el pecat original” que ens ha portat al fracàs.
Gregorio; deixa’m que et digui, i saps que tinc prou fonament per dir-ho, que això del pecat original és un invent teològic dels religiosos d’Israel, per intentar justificar el seu Déu, pel mal del món. Al llarg de la història ha servit al poder per justificar el mal que ells mateixos feien. Avui en dia d’aquest tema i amb aquest llenguatge,  només en parlen els teòlegs més de dretes i conservadors de les diferents  esglésies cristianes. Cóm és que tu, que va de polític progressista i d’esquerres, utilitzes aquest llenguatge que sempre li ha servit al poder per tirar pilotes fora davant del problema dels seus  fracassos?.
Si us plau, no ens vingueu més amb excuses externes, ni dels orígens del problema, ni de les crisis finals del projecte. Estem on estem i hem de resoldre tots plegats aquest fracàs del Pla de Transformació de La Mina. I ho hem de fer, de la manera més intel·ligent i justa possible, sobre tot, pels qui son les víctimes principals d’aquest fracàs. Això no pot comportar passar full i fer veure que aquí no ha passat res, o si ha passat és culpa del pecat original intern o d’altres causes externes. No entendre la realitat profunda i dialèctica de les coses, fa que les bones intencions acabin sempre com “el rosari de l’aurora”.
Crec que l’únic camí intel·ligent i just és un camí de transparència i joc net, perquè és l’únic que permet la visió de les víctimes. dialèctica. Sóc molt conscient que a partir del moment que el Consorci de La Mina va estar en mans d’unes majories absolutes (les del tripartit) cada vegada els veïns disposàvem de menys informacions i menys participació. Quan et vaig dir això, tu et vas posar a la defensiva com si us acusés d’haver-vos embutxacat diners. Si algú ho diu, que ho demostri; jo no ho dic perquè no ho se. El que dic sempre, i ho mantinc davant de qui sigui, és que les majories absolutes, ni d’esquerres ni de dretes,  no són bones per ningú, perquè afortunadament vivim en una societat molt plural. I també dic que crec en la democràcia real i participativa, i per això m’agradaria, que d’una vegada, s’acabés amb tanta opacitat i tan poca participació. La corrupció del sistema democràtic va molt més enllà dels lladres que posen la mà a la caixa.
Crec que hi ha molta gent que se’n diu “d’esquerres” que hauria de tornar a posar els seus peus allà on toca.
Atentament

Josep Maria Monferrer

Entrades populars