L’alcalde Sito Canga plega el 14 de juny i l’executiva local del PSC tria Joan Callau com a successor

 Article publicat a Diari de Sant Adrià



Si fins ara fa poc més d’un mes, l’actual alcalde de Sant Adrià, Sito Canga (PSC) manifestava la seva intenció d’esgotar el mandat per reconduir la divisió existent per a la seva successió, tots aquests plans del batlle adrianenc han saltat pels aires, superats per la realitat de les darreres setmanes.
Segons acaba de confirmar Canga a aquest diari, el batlle renuncia ja al càrrec i plegarà en un ple de renúncia a l’alcaldia que tindrà lloc el proper divendres 14 de juny a la tarda. Canga ha explicat que ho deixa ja en notar aquests dies que ja no té autoritat dins del seu grup i que no vol seguir encapçalant un govern de forma forçada o no natural. “En aquestes setmanes he continuat veient discrepàncies palpables”, ha apuntat Canga en relació a la lluita entre els dos aspirants a succeir-lo, Joan Callau -el favorit de la direcció nacional del PSC- i Isabel Marcuello, i els seus respectius seguidors. “Estic rebent pressions de tothom i a nivell polític ja no estic tan actiu com abans. Fins i tot, he agafat por a aquesta política i em sap greu aquest desagradable final de la meva trajectòria que estic protagonitzant”, ha afegit Canga, que reconeix que haver dit que marxaria en aquest mandat “genera indirectament crisi i divisió”.
La seva decisió de marxar, que “ja no té marxa enrere” i que li servirà per “cuidar la familia” i per seguir treballant com pugui pel bé de la comarca, ha accelerat que fa uns dies se celebrés una executiva local del PSC en què es va instar els seus membres a escollir entre un dels dos aspirants, Marcuello o Callau. Després de les votacions, en paperetes, el resultat va donar guanyador Callau, tercer tinent d’alcalde i cap de l’àrea de Territori. Amb 14 vots, s’imposava de forma ajustada sobre Marcuello, votada per 10 persones. La votació, però, no ha estat exempta de polèmica i podria seguir ampliant la fractura del PSC adrianenc. El motiu: haver deixat votar prop de 5 persones que oficialment no són membres de l’executiva, però que son “membres nats” o destacats del PSC adrianenc. “Per esclarir qualsevol dubte, Nicaragua va donar el vistiplau a que votessin tots els que van votar, doncs ho permeten els estatuts”, ha apuntat Canga, que amb tot entén que per aquest motiu qui estigui disconforme amb aquesta votació pugui acabar impugnant-la o demanant que sigui estudiada per una comissió de garanties estatutàries. Sigui com sigui, el batlle preveu sotmetre en els propers dies aquests resultats a la votació de l’assemblea de militants. “És just fer-ho, però espero que en ella s’acabi aquesta divisió, s’imposi el seny i tothom unim forces pel bé d’un únic candidat. Si no, qui sap que pot passar en futurs comicis electorals”, ha avançat el batlle.
Aquests intents d’unir interessos i de consensuar un únic candidat sense arribar a aquesta situació és el que ha intentat Canga en les darreres setmanes. Fins al punt de tractar de convèncer Marcuello que cedís a favor de Callau, per tal que ella es presentés si ho desitja en unes primàries de cara a les municipals de 2015. “Ara, per la transformació urbanística que ha de seguir fent Sant Adrià, entre d’altres motius, és el moment de Callau. Aquesta situació excepcional necessita que sigui ell l’elegit, però Marcuello podrà perfectament participar en unes primàries, fer un equip, guanyar-les si s’escau i ser la cap de llista pel 2015”, ha argumentat Canga.
Segons el reglament municipal, el ple de renuncia de Canga farà que Marcuello, primera tinent d’alcalde i número 2 de l’anterior llista electora, exerceixi d’alcaldessa accidental. Poques setmanes, però, poden passar perquè el partit nomeni el successor oficial… però la situació es pot allargar si finalment s’impugna la votació de la seva successió o l’assemblea de militants socialista no l’aprova.

Entrades populars